Nyhed fra Castor - Sociologisk og kriminologisk forskning om social differentiering og social kontrol

Annick Prieur kvalificerer sammen med en retsmediciner et nyt stort studie, hvor 25 års danske skuddrab er kortlagt ned til mindste detalje.

Danmark bliver mindre voldeligt

Lagt online: 26.03.2021

Foto: Pixabay

Færre og færre bliver skudt i Danmark. Det viser et nyt studie fra Asser Hedegård Thomsen, der ved AU har kortlagt alle danske drab fra 1992 til 2016. Undersøgelsen viser bl.a. at knap hvert fjerde af de 1.417 drab i perioden var ved skud.

Videnskab.dk går i dybden med studiet og har her interviewet Annick Prieur, professor på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, AAU, samt en retsmediciner.

Hun siger til hjemmesiden, at de færre drab over tid – ikke kun skuddrab - falder godt sammen med en generel udvikling mod et mindre aggressivt samfund, som er forplantet meget bredt i samfundet.

- Generelt er accept af vold og aggressivitet gået meget ned over tid. Slagsmål blandt børn accepteres ikke. Vi ved generelt, at den traditionelle ungdomskriminalitet er gået kraftigt ned, siger Annick Prieur.

Læs hos Videnskab.dk: 25 års danske skuddrab kortlagt ned til mindste detalje.

Spår fortsat fald i vold

Kriminologen nævner også om det generelt set fredeligere Danmark, at det der er sket en generel pacificering af samfundet. Hun kommer med eksempler på vold fra hverdagskulturen i skolen og hjemmet gennem tiderne. Hun peger på, at lovstramninger er en vigtig indikator på samfundets drejning.

Og måske går vi et endnu fredeligere samfund i møde, vurderer professoren.

- Min forventning er, at de unge generationer vil forblive fredeligere end de ældre, og at den positive udvikling, studiet påviser, vil fortsætte, siger Annick Prieur til Videnskab.dk.