Nyhed fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde

Straffesager mod omsorgspersoner har særlig stor interesse i offentligheden

Hvorfor er det værre, når omsorgspersoner er kriminelle?

Straffesager mod omsorgspersoner har særlig stor interesse i offentligheden – og det er der en god grund til, siger professor Annick Prieur. Hun er interviewet af magasinet ’Pleje’ i forbindelse med sagen fra et plejehjem i Randers, hvor en plejehjemsansat er tiltalt for drab og drabsforsøg.

Af Charlotte Tybjerg Sørensen, kommunikationsmedarbejder
Kilde: Søren Overgaard Nielsen, Magasinet Pleje
Foto: Colourbox

Når sager som den, der foregår ved retten i Randers i øjeblikket, hvor en SOSU-medarbejder fra Plejecenter Tirsdalen er tiltalt for et drab og syv drabsforsøg på beboere på plejehjemmet, finder sted, er de omgærdet af meget stor offentlig interesse. Det er helt naturligt – men det har også større interesse, når en SOSU-hjælper stjæler værdier for et lavt pengebeløb fra en ældre eller handicappet, de er ansat til at pleje end når f.eks. en håndværker eller en butiksansat stjæler fra deres arbejdsgiver.

Annick Prieur er leder af forskningsgruppen CASTOR, der beskæftiger sig med sociologisk og kriminologisk forskning om social differentiering og social kontrol.

Annick Prieur peger på, at det blandt andet handler om forventninger.

- Jeg tror godt, vi kan regne med, at der er lavere etiske forventninger til beskæftigelser, vi regner med, at folk søger til, ene og alene for pengenes skyld, og højere forventninger, der hvor vi regner med folks søger til, fordi de vil gøre noget godt for verden. Der er nok lidt af en gammel kaldstanke, der gør, at vi forventer en højere morale af præster, læger og sygeplejersker end af skrothandlere og ejendomsmæglere. Mere generelt har vi nok også højere forventninger til offentligt ansatte, som jo skal tjene fællesskabet og lønnes af fællesskabet, end til privatansatte. Men der er også en dimension, der handler om, hvor afhængige vi er af at have tillid. Jeg tror faktisk godt det kunne blive en stor skandale, hvis det afdækkes, at et autoværksted snyder på bremsevæsken, ligesom det er en stor skandale, når fødevarer ikke er i orden, og der sælges gammelt kød eller fiskefrikadeller med listeria, siger Annick Prieur.

I sagen fra Plejecenter Tirsdalen er det særligt to ting, der gør den interessant.

- For det første drejer det sig om ofre, vi anser for at have krav på beskyttelse – nemlig ældre mennesker og for det andet, at det er en ansat i omsorgsbranchen – altså et menneske, vi har særlige etiske forventninger til, fastslår Annick Prieur.

Det forventes, at der falder dom i plejehjemsagen fra Tirsdalen Plejehjem i løbet af februar måned.

Vil du vide mere?

Institut for Sociologi og Socialt Arbejde • Fibigerstræde 13 • 9220  Aalborg Øst • Telefon: +45 9940 8310 • Mail:  inst.issa@socsci.aau.dk
EAN nr.: 5798000420649 • P numre; Aalborg: 1012066143, København: 1018019139