Salg af narko online mødes af højere tillid end salg på gaden

Kan du stole på et narkomarked? Det er et af de centrale spørgsmål i adjunkt Rasmus Munksgaard Andersens forskning, som han fredag præsenterede resultater fra på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde.

Lagt online: 19.03.2021

Foto: Pexels

På den mørke del af internettet kan man købe narko for kryptovaluta, og de markedspladser har i flere år været genstand for adjunkt Rasmus Munksgaard Andersens forskning. Han har interviewet narkokøbere og analyseret store mængder anonyme data om de kriminelle ”dark markets” på nettet, som er blevet en fast del af misbrugsverdenen.

På Institut for Sociologi og Socialt Arbejde var Rasmus Munksgaard Andersen fredag blevet inviteret til online at fortælle om arbejdet til andre forskere og ansatte.

Værktøjer til anonymisering

Analyserne i en kommende forskningsartikel blev præsenteret, og de handlede generelt om tillid på narkomarkeder online, som brugerne typisk går ind på via den anonyme browser Tor og ofte bruger yderligere værktøjer til privat kommunikation som f.eks. PGP-kryptering og digitale kontanter som Bitcoin.

Det viser sig, at tilliden iblandt online narkokunder varierer voldsomt fra land til land. Brugerne har mere tillid til online-handel af narko end de har til at købe det på gaden. Det samme gælder for de mange, som blot har hørt om de kriminelle netmarkeder men ikke selv brugt dem.

Afgørende ratings

Helt afgørende for de fordækte platforme er, ligesom for lovlydige online-butikker, brugernes rating-systemer, hvor de kan udtrykke tilfredshed eller det modsatte med betjeningen. Gode ratings er afgørende for opbygning af tillid på disse online-markeder, og tilliden vokser generelt med brugen og aktiviteten på platformene.

Rasmus Munksgaard Andersen udgiver snart et forsknings-paper baseret på sine seneste konklusioner om dark markets på nettet.

Institut for Sociologi og Socialt Arbejde har taget initiativ til at holde flere faglige oplæg online for de ansatte. Ønsket er varig faglig og social kontakt på tværs af alle på instituttet i en tid med hjemmearbejde og mere fysisk isolation.