Spring til indhold
Forside

Nyhed

Nyt forskningsprojekt "Hectic Waiting" undersøger ventetidens betydning for psykisk sårbare unge

Lagt online: 31.01.2025

Et nyt forskningsprojekt, "Hectic Waiting", skal undersøge hvad det betyder for psykisk sårbare unge, der står uden for uddannelse og arbejde, at møde ventetid. Projektet fokuserer på de unges forløb, tidsoplevelser og mestringsstrategier og indgår i dialogisk vidensproduktion med professionelle på tværs af kommunale ungeindsatser, egen læge og psykiatri. Projektet gennemføres af Helle Bendix Kleif og Merete Monrad i samarbejde med tre kommuner: Aarhus, Herning og Holstebro.

Af Cirkeline Kappel, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, AAU
Foto: #81285, Colourbox

Unge, som hverken er i job eller uddannelse og samtidig søger udredning og behandling for psykisk sygdom, møder ofte ventetid. Ventetid er typisk forbundet med uvished og en oplevelse af magtesløshed. For unge kan det være særligt omkostningsfuldt at vente, fordi ungdommen er en kritisk livsfase, der kan have stor betydning for senere uddannelse og beskæftigelse. Derudover kan ventetid opleves som at være gået i stå, mens jævnaldrende bevæger sig videre i livet.

Denne gruppe af udsatte unge oplever ofte en kombination af ventetid og intense forventninger om udvikling i retning af uddannelse og arbejde. HEWA-projektet undersøger konsekvenserne af denne kombination af forventninger og ventetid i udsatte unges forløb på tværs af beskæftigelses- og sundhedsindsatser. Projektet sætter fokus på de unges muligheder for at håndtere de mangeartede udfordringer og overgange, de står overfor, og belyser samtidig, hvordan professionelle i velfærdsstatens frontlinje kan støtte de udsatte unge igennem perioder med hektisk ventetid.