Spring til indhold
Forside

Nyhed

#MeToo er kommet på dagsordenen i central undervisningsbog

Lagt online: 23.08.2022

Anette Borchorst og Ann-Dorte Christensen har skrevet nyt og væsentligt bidrag om ligestilling, feminisme og #MeToo til undervisningsbog til uddannelser på BA- og masterniveau.

Af Charlotte Tybjerg Sørensen, kommunikationsmedarbejder
Foto: Colourbox

Bogen Det Danske Samfund – centrale ideer og principper er skrevet af førende forskere inden for samfundsvidenskab. Den foreligger nu i en grundig revideret og opdateret 2. udgave.

Hertil har de to samfundsforskere, professor emerita Anette Borchorst, Institut for Politik og Samfund og professor Ann-Dorte Christensen bidraget med et kapitel med overskriften Ligestilling, feminisme og #MeToo.

- Anden bølge af #MeToo har været med til at sætte fornyet fokus på ligestilling, og det har måske påvirket ”closed case”-positionen, fordi der er kommet langt mere fokus på seksuel chikane og sexisme som et strukturelt fænomen. Spørgsmålet er, hvor udviklingen bevæger sig hen, og hvilke konturer og konfliktflader der tegner sig for fremtiden, siger Anette Borchorst.

Ligestillingsskisma i Danmark

I det nye kapitel i bogen diskuterer de to forfattere det tilsyneladende skisma mellem Danmarks placering som nordisk ligestillingsbagtrop og ”closed case-positionen”, som er tiltroen til, at ligestilling i Danmark er en kerneværdi, som man er nået i mål med.

Anette Borchorst har i mange år beskæftiget sig med politologisk kønsforskning, og Ann-Dorte Christensens forskningsområde er kønssociologi. I bogens nye kapitel præsenterer de forskellige ligestillingsforståelser og ser på, hvilke ligestillingsstrategier, der har været fremherskende i Danmark, ligesom de også analyserer politiske løsninger omkring børnepasning, barselsorlov og seksuel chikane.

Vi halter efter de andre nordiske lande, når det handler om antallet af kvindelige ledere, kvinder i politik og mænds barsel. På den anden side er der en udbredt opfattelse af, at ligestilling allerede er opnået. Strategien har været at integrere kvinder i uddannelse og på arbejdsmarkedet, og det er sket med så stor succes, at det kan være medvirkende til, at så mange mener, at ligestilling allerede er opnået.

Ann-Dorte Christensen, professor

De to forfattere kommer også ind på modreaktioner på ligestillingen i form af antifeministiske strømninger og på, hvordan køn og etnicitet spiller sammen i forhold til ligestilling – det kaldes også for intersektionalitet.

Grænser for ligestillingen

- Vi har et ligestillingsskisma i Danmark. Vi halter efter de andre nordiske lande, når det handler om antallet af kvindelige ledere, kvinder i politik og mænds barsel. På den anden side er der en udbredt opfattelse af, at ligestilling allerede er opnået. Strategien har været at integrere kvinder i uddannelse og på arbejdsmarkedet, og det er sket med så stor succes, at det kan være medvirkende til, at så mange mener, at ligestilling allerede er opnået. De relativt få kvindelige ledere, uligeløn og kønsforskelle i pension er dog sammen med fædres begrænsede del af barselsorloven også et udtryk for, at der er grænser for ligestillingen, siger Ann-Dorte Christensen.

2. udgave af Det danske samfund – centrale idéer og principper er redigeret af professor Bent Greve, Roskilde Universitet, professor Anja Jørgensen, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde og lektor Jørgen Elm Larsen, Københavns Universitet.