Spring til indhold
Forside

Nyhed

Socialrådgivere fra AAU ud­dan­nes til at møde sam­fun­dets ak­tuel­le udfor­dringer

Lagt online: 18.03.2024

Professionsbachelor Socialrådgiveruddannelsen

Socialrådgivere påtager sig et meget stort ansvar, når de vejleder mennesker, der har brug for hjælp fra samfundet. De skal være dygtige praktikere, der kan omstille sig, når der kommer reformer eller ny lovgivning. Det kræver viden. På Aalborg Universitet får vores socialrådgivere den nyeste viden.

Nyhed

Socialrådgivere fra AAU ud­dan­nes til at møde sam­fun­dets ak­tuel­le udfor­dringer

Lagt online: 18.03.2024

Professionsbachelor Socialrådgiveruddannelsen

Socialrådgivere påtager sig et meget stort ansvar, når de vejleder mennesker, der har brug for hjælp fra samfundet. De skal være dygtige praktikere, der kan omstille sig, når der kommer reformer eller ny lovgivning. Det kræver viden. På Aalborg Universitet får vores socialrådgivere den nyeste viden.

Af Alice Damgaard Sprotte, Kommunikation og Public Affairs

Socialrådgivere i dag har et spændende, men også fagligt krævende og ansvarsfuldt arbejde. De skal bidrage til at forebygge og løse sociale problemer sammen med andre faggrupper og hjælpe mennesker, der ofte er under stort pres. De skal samarbejde tæt med de mennesker, de hjælper, og tage afsæt i deres behov, ønsker og rettigheder. Samtidig skal de navigere i lovgivning og mellem samfundets forskellige institutioner, når de planlægger og gennemfører socialfaglige indsatser.

”Socialrådgivere påtager sig et stort ansvar. Derfor gør vi også alt for at klæde dem fagligt på til opgaven.  På bare syv semestre skal de lære dét, der skal til for at arbejde med indsatser for mennesker i vanskelige og ofte udsatte situationer. Det er ikke små, lette problemstillinger, de møder – de skal kunne opbygge tillidsfulde relationer til sårbare og ofte pressede mennesker med sammensatte problemer i livet,” siger professor Maria Appel Nissen, der er studienævnsforperson for Socialrådgiveruddannelsen. 

Hun peger på, at socialrådgivere både skal analysere og handle med afsæt i mange forskellige former for viden for at løse de problemstillinger, de møder.

 ”Det er vigtigt, de ved en hel del om menneskers udvikling, sociale problemer, politik, økonomi og lovgivning, socialfaglige metoder og sociale indsatser. Den viden får de hos os,” siger hun.

Aalborg Universitet har over 50 års erfaring med at uddanne socialrådgivere. AAU fylder 50 år i 2024, og socialrådgiverne har været med helt fra begyndelsen. Uddannelsen startede dog allerede i 1971, hvor de første studerende blev optaget på den sociale højskole i Aalborg. Uddannelsen har ændret sig over årene og er nu en professionsbachelor-uddannelse. I dag tilbyder uddannelsen over 200 studiepladser hvert år og er helt afgørende for at sikre et tilstrækkeligt antal socialrådgivere i region Nordjylland.

På bare syv semestre skal de lære dét, der skal til for at arbejde med indsatser for mennesker i vanskelige og ofte udsatte situationer. Det er ikke små, lette problemstillinger, de møder – de skal kunne opbygge tillidsfulde relationer til sårbare og ofte pressede mennesker med sammensatte problemer i livet.

Maria Appel Nissen, studienævnsforperson

Unikt med socialrådgiveruddannelse på universitet

Det giver unikke muligheder, at socialrådgiveruddannelsen i Aalborg er knyttet op på et universitet.

”Vi har helt særlige forudsætninger for at kombinere uddannelse og forskning. Vi trækker på forskningsmiljøerne på universitetet, og vores undervisere har specialiseret viden om praksis i socialrådgivning. Vores studerende skal have styr på forskning, viden, begreber og socialfaglige metoder - og de skal være dygtige praktikere, der kan opdyrke relationer og samarbejde med mange forskellige mennesker. De to ting hænger faktisk sammen,” forklarer Maria Appel Nissen.

Socialrådgiveruddannelsen har altid været under udvikling. Det er en uddannelse, som skal spille tæt sammen med et arbejdsområde, der hele tiden udvikler sig. Undervisningen skal hele tiden inddrage den nyeste viden om sociale problemer, politikker, konsekvenser af reformer, ny lovgivning og ændringer i samfundets institutioner.

”Vores studerende skal forstå den politiske kontekst, og hvordan de kan omsætte den i deres arbejde. For eksempel, før Barnets lov trådte i kraft 1. januar 2024, skulle vi være på forkant med en ny virkelighed på børne- og ungeområdet. Det kræver selvsagt, at underviserne har både viden og praktisk indsigt i den kommunale praksis. Vi har et hold undervisere, som forsker i socialt arbejde, har mange års praktisk erfaring med socialt arbejde og socialrådgivning, eller er ansat i og har daglig kontakt til praksis og har specialiseret viden,” fortæller Maria Appel Nissen.

De studerende får nyeste viden og metoder inden for socialt arbejde. De lærer at kombinere socialrådgivning, sociale problemer og socialt arbejde med viden fra psykologi, jura, politologi, sociologi og teorier om velfærd, organisationer, kulturer og menneskers liv og udvikling. De har også gode videreuddannelsesmuligheder og kan fx tage en kandidatuddannelse i socialt arbejde eller en master i udsatte børn og unge på AAU.

Vores studerende skal have styr på forskning, viden, begreber og socialfaglige metoder - og de skal være dygtige praktikere, der kan opdyrke relationer og samarbejde med mange forskellige mennesker. De to ting hænger faktisk sammen.

Maria Appel Nissen

Mange med anden erhvervserfaring

Selvom uddannelsen er på et universitet, er den er på ingen måde højakademisk, fastslår Maria Appel Nissen.

”Vi har et stort optag fra kvote 2. Halvdelen af vores studerende kommer ind den vej, og de har typisk en anden erfaring med sig. For at blive en god praktiker – og det skal man være som socialrådgiver – så handler det ikke kun om at få høje karakterer. Det er en stor styrke at have anden erfaring fra arbejdsmarkedet med sig,” siger hun. 

De studerende kommer i praktik i både offentlige og private virksomheder. Uddannelsen har et stort netværk af praktiksteder, som bidrager til uddannelsens udvikling. Uddannelsen gør meget ud af praktikken og af samarbejdet med praktikstederne, så de studerende får de bedste muligheder for at lære at tage ansvar for de opgaver, der venter dem efter uddannelsen.

”På uddannelsen gør vi også meget ud af, at de studerende udvikler sig personligt og danner sig erfaring med rollen som socialrådgiver under deres praktik. Vi har fx i de senere år indført, at de studerende skal beskrive og reflektere over situationer, som påvirker dem fagligt og personligt. Vi tror, at det både ruster dem til opgaven som socialrådgiver, og giver dem lyst til at blive og udvikle sig i faget både professionelt og menneskeligt”, fortæller Maria Appel Nissen.

Og så er de attraktive på arbejdsmarkedet, hvor der er lav ledighed for socialrådgivere, ikke mindst i Nordjylland.

”Vi ser, at mange af vores dimittender får arbejde her i Nordjylland. Her er mange karrieremuligheder – både i de offentlige myndigheder, i botilbud, behandlingscentre og NGO’er. Så der er brug for dem – og relationen til arbejdsmarkedet bliver allerede knyttet under studiet. Rigtigt mange af vores studerende får studierelevant arbejde efter praktikperioden,” siger Maria Appel Nissen. 

Vi ser, at mange af vores dimittender får arbejde her i Nordjylland. Her er mange karrieremuligheder – både i de offentlige myndigheder, i botilbud, behandlingscentre og NGO’er.

Maria Appel Nissen

Uddannelsen viser universitetets DNA

I år fylder Aalborg Universitet 50 år, og socialrådgiveruddannelsen er et godt billede på universitets udvikling, mener Maria Appel Nissen. Socialrådgiveruddannelsen er en professionsbachelor, hvor de studerende lærer at bidrage til at løse problemer i samfundet.

”Det er jo AAU’s DNA, at vores forskning og uddannelser bidrager til at løse problemer i samfundet, og det er socialrådgiveruddannelsen et godt eksempel på. Vi har fælles nationale studieordning og læringsmål sammen med de øvrige socialrådgiveruddannelser i Danmark. Samtidig er AAU’s PBL-model helt central for, hvordan vi uddanner socialrådgivere. Det betyder for det første, at vi lægger stor vægt på, at de studerende lærer at gå i dialog, og at de arbejder analytisk, kritisk reflekteret og udviklingsorienteret med virkelige problemer og løsninger,” siger hun.

”Det betyder også, at vi lægger stor vægt på, at de studerende lærer at arbejde og udvikle deres faglighed sammen med andre fx i projektarbejde, og vi giver vejledning og feedback til de studerende.”

Socialrådgiver-uddannelsens historik og udvikling

  • 1971: Den sociale højskole i Aalborg optager første studerende 1. marts 1971
  • 1974: Socialrådgiveruddannelsen flytter til Aalborg Universitets Center (AUC).
  • 1975: På AUC bliver man Socionom (3½ år).
  • 1981: En komprimeret uddannelse med 10 fagområder og to projektperioder
  • 1987: Socialrådgiveruddannelsen på AUC: En samfundsvidenskabelig basisuddannelse og en overbygningsuddannelse (3½ år)
  • 1994: Aalborg Universitetscenter bliver til Aalborg Universitet
  • 1996: Socialrådgiveruddannelsen på AAU bliver 3-årig som på De sociale højskoler. Der er 4 socialfaglige hovedområder – på AAU går man fortsat 1 år på basisuddannelse
  • 2002: Socialrådgiveruddannelsen med fagområder på et (videnskabs)teoretisk grundlag
  • 2011: Professionsbachelor i Socialrådgivning med 6 kerneområder og 13 moduler (3½ år). 
  • 2024: AAU 50 år – Socialrådgiveruddannelsen 50 år på AAU