Louise Møller Pedersen forsker i udflytningen fra en række hospitaler i Midt- og Vestjylland til det store nybyggede regionshospital i Gødstrup ved Herning, som åbnede i begyndelsen af 2022. Udflytningen omfattede ca. 4000 ansatte – samt flytning og ibrugtagning af (nyt) udstyr, ændrede arbejdsgange osv.
Udflytningen af den størrelse kan betegnes ”det ultimative forandringsprojekt”, fordi det berører alle aspekter af de ansattes arbejdsliv.
I kronikken i Tidsskrift for Dansk Selskab for Ledelse i Sundhedsvæsenet skriver Louise Møller Pedersen og Lasse Plougsted Hansen blandt andet, at selv om vejen var lang og trang - der skete blandt andet uforudsete store udfordringer i form af coronanedlukningerne – så var flere ting, der gjorde, at det generelt er lykkedes med det store projekt.
En væsentlig forudsætning var, at man kunne planlægge og arbejde med at inddrage medarbejderne, fordi det gik ca. 10 år fra beslutningen om udflytningen til ibrugtagningen af det nye hospital.
Kommunikation med nærmeste leder er afgørende
Man arbejdede desuden med ledelse på alle niveauer. Det handlede blandt andet om at samordne og koordinere ud fra mantraet: At gå fra ejerskab til fællesskab om opgaveløsningen. Ligesom der undervejs var en løbende og åben dialog mellem medarbejdere og ledere om forandringsprocessernes indhold og forløb.
- Kommunikation med nærmeste leder er afgørende for en god forandringsproces. Der dog ikke nogen fast formel for, hvordan man gør det, skriver Louise Møller Pedersen og Lasse Plougstrup Hansen blandt andet i kronikken.
Forandringsprocesser er tidskrævende – baseret på forskningen, kan det tage 5-10 år, før forandringer og arbejdsprocesser er implementerede. Samtidig er det centralt at både ledelsen og de ansatte er åbne overfor tilpasninger efter udflytningen. Nogle afdelinger arbejdede derfor ud fra at se det nye an i 100 dage, og så samle op efterfølgende.
- En flytteproces af den størrelse, som har været gældende for Regionshospitalet Gødstrup, foregår over meget lang tid. Det stiller store krav om vedholdenhed blandt alle ansatte, og ledelsesmæssig prioritering løbende over mange år, skriver Louise Møller Pedersen og Lasse Plougstrup Hansen i Tidsskrift for Dansk Selskab for Ledelse i Sundhedsvæsenet.
Læs hele kronikken her.