Projektets resultater er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt ansatte i Hospitalsenheden Vest (nu Regionshospitalet Gødstrup). De blev bedt om at vurdere, hvordan en række forskellige interne forhold, såsom samarbejdsrelationer, arbejdsbyrde og -tempo påvirker kvaliteten af sundhedsydelserne.
Stor arbejdsbyrde og højt tempo nedsætter kvaliteten
Undersøgelsen viser også, at en stor arbejdsbyrde og et højt arbejdstempo begge påvirker den selvoplevede kvalitet af sundhedsydelserne negativt.
- Resultaterne giver dermed et vigtigt, forskningsbaseret argument for at prioritere et vedvarende fokus på arbejdsmiljø, herunder bl.a. at arbejde systematisk med at styrke samarbejdsrelationerne på de forskellige organisationsniveauer, siger Louise Møller Pedersen, som også fastslår, at undersøgelsen tilfører et vigtigt argument for at reducere både arbejdsbyrde- og tempo:
- Overordnet set er resultaterne fra vores studie med til at understrege det essentielle i at have fokus på et godt psykosocialt arbejdsmiljø på hospitaler. Ikke blot for de ansattes skyld, men også i høj grad fordi et godt arbejdsmiljø kan være med til at øge kvaliteten af sundhedsydelserne og således i sidste ende komme patienterne til gode, siger hun og tilføjer:
- De danske hospitaler er på mange måder pressede i disse år. Ud over manglen på sygeplejersker, en stor pukkel af patienter efter COVID-19 og sygeplejestrejke står mange hospitaler over for udflytning til større enheder. Derfor bør et godt arbejdsmiljø i sig selv prioriteres – som en modvægt til disse udfordringer.