Spring til indhold
Forside

Nyhed

Samarbejde på tværs af afdelinger giver høj kvalitet af sundhedsydelser

Lagt online: 15.05.2023

Særligt relationerne på tværs af afdelinger er vigtige for kvaliteten af de sundhedsydelser, et hospital tilbyder patienter. Det viser data fra en spørgeskemaundersøgelse blandt ansatte på Regionshospitalet Gødstrup.

Af Charlotte Tybjerg Sørensen, kommunikationsmedarbejder
Foto: Colourbox

Ny forskning viser en positiv sammenhæng mellem gode samarbejdsrelationer på et hospital og kvaliteten af sundhedsydelserne, som hospitalet tilbyder borgerne.

Studiet, der er et samarbejde mellem Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg Universitet og Regionshospitalet Gødstrup, har undersøgt samarbejdsrelationer på fire niveauer: 1) mellem kolleger internt i et team eller en afdeling, 2) mellem kolleger på forskellige afdelinger, 3) mellem medarbejder og nærmeste leder og 4) mellem medarbejder og øverste ledelse.

- Vores resultater viser, at gode samarbejdsrelationer og fælles forståelse af opgaverne, særligt på tværs af afdelinger, er afgørende for kvaliteten af sundhedsydelser. Gode samarbejdsrelationer mellem kolleger internt i et team eller i en afdeling er ligeledes vigtige for kvaliteten af sundhedsydelser, hvorimod relationen mellem medarbejder og ledere ser ud til at spille en mindre rolle, siger Louise Møller Pedersen, som, foruden at være postdoc på AAU, er seniorforsker på Regionshospitalet Gødstrup.

Resultaterne giver dermed et vigtigt, forskningsbaseret argument for at prioritere et vedvarende fokus på arbejdsmiljø, herunder bl.a. at arbejde systematisk med at styrke samarbejdsrelationerne på de forskellige organisationsniveauer

Louise Møller Pedersen, postdoc, Institut for Sociologi og Socialt Arbejde

Projektets resultater er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt ansatte i Hospitalsenheden Vest (nu Regionshospitalet Gødstrup). De blev bedt om at vurdere, hvordan en række forskellige interne forhold, såsom samarbejdsrelationer, arbejdsbyrde og -tempo påvirker kvaliteten af sundhedsydelserne.

Stor arbejdsbyrde og højt tempo nedsætter kvaliteten

Undersøgelsen viser også, at en stor arbejdsbyrde og et højt arbejdstempo begge påvirker den selvoplevede kvalitet af sundhedsydelserne negativt.

- Resultaterne giver dermed et vigtigt, forskningsbaseret argument for at prioritere et vedvarende fokus på arbejdsmiljø, herunder bl.a. at arbejde systematisk med at styrke samarbejdsrelationerne på de forskellige organisationsniveauer, siger Louise Møller Pedersen, som også fastslår, at undersøgelsen tilfører et vigtigt argument for at reducere både arbejdsbyrde- og tempo:

- Overordnet set er resultaterne fra vores studie med til at understrege det essentielle i at have fokus på et godt psykosocialt arbejdsmiljø på hospitaler. Ikke blot for de ansattes skyld, men også i høj grad fordi et godt arbejdsmiljø kan være med til at øge kvaliteten af sundhedsydelserne og således i sidste ende komme patienterne til gode, siger hun og tilføjer:

- De danske hospitaler er på mange måder pressede i disse år. Ud over manglen på sygeplejersker, en stor pukkel af patienter efter COVID-19 og sygeplejestrejke står mange hospitaler over for udflytning til større enheder. Derfor bør et godt arbejdsmiljø i sig selv prioriteres – som en modvægt til disse udfordringer.

Fakta om studiet

Studietype: Spørgeskemaundersøgelse blandt 3337 ansatte på Hospitalsenheden Vest (betegnes i dag Regionshospitalet Gødstrup) gennemført i perioden december 2018 - januar 2019. 1587 ansatte besvarede undersøgelsen (det svarer til en svarprocent på 48).

Studiet undersøger, hvordan social kapital (målt som samarbejdsrelationer og fælles forståelse af og tilgang til opgaveløsning) påvirker kvaliteten af sundhedsydelser ifølge sundhedspersonalets egen vurdering. Kvalitet af sundhedsydelser er en samlet betegnelse for henholdsvis klinisk kvalitet, kvalitet ift. patientinvolvering og overordnet professionel kvalitet.

Læs den videnskabelige artikel ’Positive association between social capital and the quality of health care service: A cross-sectional study‘. 

Undersøgelsen har fået ekstern finansiering af Arbejdsmiljøforskningsfonden og er desuden støttet af Institut for Sociologi og Socialt Arbejde, Aalborg. Universitet og Regionshospitalet Gødstrup.

Kontakt